Friss

Bemutatkozik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes negyed évszázados fennállása alatt hűséggel töltötte be kiszabott feladatán bőven túlmutató önként felvállalt kulturális és társadalmi szerepét nem csupán szűkebb hazájában, Csíkban, de egész Erdély életében. Pénteken Mórahalmon lépnek fel néptánc műsorukkal.
Mind tartalmukban, mind az előadásmódban hiteles folklórműsorainak sorát – amelyekkel lassan az egész Kárpát-medence feltérképezhető – mesejátékok és táncos népszínművek színesítik. A színpadi munka mellett az intézmény jelentős rendezvényeknek kezdeményezője és szervezője. Az Erdélyi Prímások Találkozójának húsz éve elkezdett sorozata az évről évre gyarapodó felbecsülhetetlen értékű stúdiófelvételek elkészítése, és az autentikus népzene a legkiválóbb előadók általi népszerűsítése mellett ma már a műfaj fiatal képviselőit is megszólaltatja. A társulat táncosai számos gyermek, ifjúsági és felnőtt tánccsoportot segítenek és tanítanak. Az évek során a Hargita Együttesnél több táncosgeneráció nőtt fel, eközben a gyermekekkel végzett odaadó munka gyümölcseként a társulatban ma már együtt lép színpadra mester és tanítványa. A társulat azzal is büszkélkedhet, hogy négy világkiállításon,  Hannoverben, Zaragozában, Sanghajban és Yeosuban volt kulturális örökségünk képviselője. Az együttes fenntartója Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, igazgató, művészeti vezetője pedig András Mihály.

Július 13-án, pénteken láthatja a Patkó Lovas Színház közönsége a Tánc a Hargitától a Homokhátságig című néptáncműsorát, amelyben a tavaly fennállásának 40. évfordulóját ünneplő üllési Fonó Néptáncegyüttes és az Erdélyből érkező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes mutatja be folklórműsorát.

Jegyek kaphatók online, valamint az Aranyszöm Rendezvényházban, a Thermál Panzióban, és a mórahalmi Tourinform irodában.

Minden megvásárolt színházjegy mellé a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe szóló belépőt adunk ajándékba.