Friss

Ismét Mórahalmon a Somnakaj

4 évvel ezelőtt, 2014. április április 4-én mutatták be először az első roma musicalt, a Somnakajt, amelyet azóta több mint 50 helyszínen mintegy 45 ezren láttak. Tavaly a Patkó Lovas Színházban is óriási sikert aratott, ezért idén újta műsorra tűztük. Új szereposztással 2018. július 15-én érkezik Mórahalomra a darab.

A Somnakaj produkció roppant népszerű hazánkban: szerepelt az ország nagy kőszínházaiban, szabadtéri színpadain és Mórahalmon is telt ház előtt, hatalmas közönségsikerrel játszották tavaly. A közönség percekig felállva tapsolt a produkció után.

A Müller Péter Sziámi által írd darab, igen sokat változott az idők folyamán, állandóan alakult, annak érdekében, hogy egyre nagyobb teret adjon a tehetségnek és a cigány kultúra térnyerésének. A zenészek, a szereplők, a táncosok segítségével közel két óra alatt, megismerhetik a kis cigánylány, Somnakaj sorsát, a születésétől a felnőtté válásig.

A cselekmény egy létező, Alsószentlélek nevű településen játszódik. Egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának állomásai elevenednek meg, reális képet festve a cigányságról. A lány, annak ellenére, hogy a családja ellenzi, elindul szerencsét próbálni a fővárosba. Példát mutat arra, hogy akkor is kitörhet valaki a szegénysorból, ha vállalja származását.
A Somnakaj az első roma sorsjáték avagy Gypsy musical, a színház és a koncert egyvelege, romák és nem romák előadásában. A darabban helyet kap az élőzene, a tánc, a tradicionális képzőművészet és iparművészet, melyek együttesen adnak hiteles képet a roma világról. A világhírű roma zenészek mellett a fiatal roma tehetségek és hazai nem roma művészek is szerepet kapnak.

Író: Müller Péter Sziámi
Zeneszerzők: Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, tradicionális roma dalok
Hangszerelő: Kovács Antal, Szirtes Edina Mókus
Díszlettervező: Árvay György
Koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt, Vincze Levente Gergely
Rendező: Szabó Máté, Hegyi Árpád Jutocsa, Seres Tamás

SOMNAKAJ TROKÁN ANNA
GOJMA KOVÁCS ANTAL
DOKTORNŐ FALUSI MARIANN
ZSÁRÓ PAPADIMITRIU ATHINA
MISI VADÁSZ GÁBOR
SANYI TATA BALOGH LAJOS
MISI BARÁTJA OLÁH JÓZSEF
PETŐFI SZILVÁSI ISTVÁN

Kórus: Dobi Matild, Tintér Gabriella, Balogh József, Farkas István, Szilvási István
Gyerekek: Lakatos Gusztáv, Lingura Diána, Makula Zoltán, Makula Rajmund, Oláh Szandra
Közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai

Jegyek már kaphatók online, valamint az Aranyszöm Rendezvényházban, a Thermál Panzióban, és a mórahalmi Tourinform irodában.

Minden megvásárolt színházjegy mellé a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe szóló belépőt adunk ajándékba.