Friss

Tánc a Hargitától a Homokhátságig – kétrészes folklórműsor a Patkó Lovas Színházban

Július 13-án, pénteken láthatja a Patkó Lovas Színház közönsége a Tánc a Hargitától a Homokhátságig című néptáncműsorát, amelyben a tavaly fennállásának 40. évfordulóját ünneplő üllési Fonó Néptáncegyüttes és az Erdélyből érkező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes mutatja be folklórműsorát.

A Fonó Néptáncegyüttes 2017-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Ez alkalomból álmodta színpadra Boka Gábor a „Puszta Csárda, avagy a vasúti sínek a végtelenben összefutnak” című táncszínházát. A történet az 1860-as évek végi Szeged környéki betyárvilág miliőjét eleveníti fel a maga modoros romantikájával. A Pusztacsárda, mint a korabeli közösségi tér, ahol vagyon és tudás egyaránt gazdát cserél, ahol mindenki saját boldogulását és boldogságát keresi, és ahol mindenki Rózsa Sándor szabadulására vár.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes „Hegyen innen-hegyen túl” című műsorában csíki és gyimesi táncokat láthatunk, ezek bemutatására ők a leginkább elhivatottak, ők azok azok, akik a leghitelesebben tudják előadni.

A műsort az együttes két kiváló szólótáncosa, Antal Zsolt és Péter László álmodták meg és vitték színpadra. Sajátossága, hogy két szomszédos és jórészt összefüggő, mégis olyannyira különböző tájegység, Felcsík és Gyimes énekelt, táncolt örökségét mutatja be, állítja egymás mellé, lehetőséget adva a nézőnek, hogy felfedezze azt a sok rejtett közös vonást amit kevesen tudnak annak ellenére, hogy a két szomszédos tájegység sajátosságai már első látásra jól megkülönböztethetőek, kezdve a leginkább szembetűnőtől, a viseletek látványától egészen a települések szerkezetéig, elhelyezkedéséig, hiszen míg Felcsíkon a házak az Olt menti síkon tömörülnek, Gyimesben javarészt szétszóródva felhúzódnak a hegy szűk völgyeibe, a patakokba. A közönség Hargita Együttes előadásában ismerheti meg akár Erdélyben, vagy bárhol a világon Csík vármegye és a Gyimesek hagyatékát legautentikusabb formájában, és a két közösséget is közelebb hozhatja egymáshoz, a különbözőségek fölé helyezve hasonlóságaikat.

Rendező – koreográfus: Antal Zsolt, Péter László; zenei szerkesztő: Mihó Attila. A műsorban közreműködik András Orsolya népdalénekes.

Jegyek kaphatók online, valamint az Aranyszöm Rendezvényházban, a Thermál Panzióban, és a mórahalmi Tourinform irodában.

Minden megvásárolt színházjegy mellé a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe szóló belépőt adunk ajándékba.