Friss

A ló is lehet az ember legjobb barátja – a Szilaj musical is érkezik Mórahalomra

A szabadidomítást hívja társként a Nemzeti Lovas Színház a legújabb bemutatójában: a Szilaj című musical az ember és a ló ősi, harmonikus kapcsolatára fókuszál. A darab a Patkó Lovas Színház 2020-as évadának zárásaként lesz látható augusztus 29-én és augusztus 30-án. Interjú Pintér Tiborral, a társulat igazgatójával.
– A Szilaj című musicalben a ló és lovas közötti bensőséges kapcsolat fontos szerepet játszik. Hogyan idézitek meg ezt az ősi harmóniát?
– A Nemzeti Lovas Színház művészeivel egy új lovas szakággal kísérletezünk, ami nem más, mint a szabadidomítás, azaz a free horse style módszer. Ez egy csodálatos lehetőség bebizonyítani azt, hogy a lovat nemcsak a hátáról – mint ahogy azt a magyar huszár teszi -, hanem úgy is lehet idomítani, hogy leszállunk a nyeregből, és testjelekkel és hangjelekkel barátként hívjuk a lovat. Ez azért érdekes és izgalmas számunkra most, mert elhatároztuk, hogy a Szilaj című musicalben megmutatjuk a ló szabadságát, kicsit másképp, mint ahogyan eddig. A rajzfilmben is láthatjuk, hogy az indián fiú kantár és nyereg nélkül üli meg a lovát, és mi is szeretnénk bemutatni azt, hogy nemcsak a kutya lehet az ember legjobb barátja – ezt a bensőséges kapcsolatot a lóval is meg lehet teremteni. A szabadidomítás nagyon komoly és nagyon konzekvens mindennapos munkát igényel, amiben barátunk, Török György, Magyarország egyik legjobb szabadidomítója van a segítségünkre. Most már alakul a ménes, a szó szoros értelmében, hiszen a célom az, hogy akár hét lovat is egyszerre szabad idomítson a darabban szereplő indián fiú, akit majd Mohácsi Márk fog alakítani. Még ebben a nehéz időszakban is mindenki napi több órában dolgozik a saját lovával, így előbb-utóbb majd akár tíz lovat is össze lehet rakni egy ménesbe úgy, hogy egyetlenegy ember irányítsa őket. Erre a legjobb példa a világhírű Lorenzo, vagy Pignon, akik akár húsz lóval is együtt tudnak dolgozni egy arénában, és láthatjuk, hogy az összes ló képes figyelni egy ember utasításaira. Egy ilyen produkció mögött egy élet munkája van, de én azt gondolom, sosem késő elkezdeni.

– A lovas edzések, a próbák a kijárási korlátozás alatt sem álltak le?
– Mindenki napi szinten lovagol, ebben semmiféle változás nem történt. Mi, a Nemzeti Lovas Színház művészei egyébként is nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ország legjobb lovasai közé tartozunk, hiszen hosszú évek óta sportolói szinten űzzük a különböző szakágakat. A próbákat is megoldjuk, ha kell, akkor a modern technika eszközeit is használjuk, de nyugodtan elmondhatom, hogy gőzerővel készülünk, így a közönséget egy igazán szép, lélekemelő és roppant látványos előadással fogjuk meglepni.

– A Szilaj nagyon jó darabválasztásnak tűnik, hiszen sokak szívéhez közel álló történet. Mennyire lesz más a musical, mint a rajzfilm?
– A Szilaj című musicalről azt kell tudni, hogy csodálatos, közismert dallamokra épül. Ezekre írtam a magyar szöveget, úgy, hogy közben gondosan figyeltem arra, hogy a rajzfilmhez csak hasonlítson, de teljesen ne azt utánozza, hiszen a saját társulatunkra írom vagy iratom általában a musicaleket. A Nemzeti Lovas Színház fiatal művészei annyira meghatározzák a társulatot, hogy szeretném, ha mindenki kibontakozhatna. Az mindenesetre biztos, hogy a freestyle és a klasszikus stílust is egyaránt megmutatjuk a nézőknek, akik eldönthetik, nekik melyik tetszik jobban.

– Hogyan alakul a szereposztás? Lesz valami újdonság?
– Hadd büszkélkedjek el azzal, hogy a párom, Ilyés Jennifer egy lovas főszerepet, egészen pontosan a feleségemet fogja játszani. A darab során kiderül róla, hogy valaha ő is indián volt, és a történet végén úgy dönt, visszahúz az indiánokhoz, és ellenszegül a férje akaratának. A szereplők között Papadimitriu Athina és Varga Viktor is látható lesz, hiszen ők ketten fogják alakítani az indián törzsfő asszony és indián törzsfőnök szerepét, pici humorral ötvözve. Ami a kuriozitása a darabnak még, hogy a lovak mellett egy teve is fog szerepelni, hiszen a Nemzeti Lovas Színháznak most már van egy Karcsi névre hallgató dromedárja is. Hogy Karcsi milyen funkciót tölt be, az legyen meglepetés, de azt elárulhatom, hogy dramaturgiailag igencsak jól ki van találva, hogyan kerül egy ilyen tipikus amerikai környezetbe, indiánok lakta területre egy teve. Annyit még elárulhatok, hogy két lüke indián, Golyóstoll és Töltőtoll fogják szórakoztatni a nézőket Karcsival – az egész családra remek kikapcsolódás vár velünk.