A szabadság vándoraival a lelkünk is vágtat – Demjén-dalok lóháton

A szabadság vándorai, a Kossuth-díjas énekes-dalszerző ikon, Demjén Ferenc (72) dalaira épülő musical, Kerényi Miklós Gábor, KERÓ rendezésében, a Nemzeti Lovas Színház előadásában.

Adott egy testvérpár, Sándor (Pintér Tibor) és Balázs (Szerényi László/Mohácsi Márk), akik egy lovas tanyán felnőve már gyermekként mindent megtanulnak a lovakról, apjuk (Sipos Imre) azonban teljesen különböző módon neveli két fiát. Sándor a szigorú nevelés hatására maga is kemény, de sikeres üzletember és profi kaszkadőr lesz, míg a kényeztetett kedvenc Balázsból szelíd, a szegénységben is boldog álmodozó válik. Kettejük konfliktusa vonul végig a darabon, belevonva mindenkit: a gyerekkoruk óta mindkettőjüket szerető, de végül férjül Balázst választó Zsófit (Janza Kata/Bányavölgyi Donáta), a mindenki bizalmasa kocsmárost (Papadimitriu Athina), az apja és nagybátyja között választásra kényszerülő Julit (Pápai Kíra), valamint a barátokat és színművészetis évfolyamtársakat, akik ugyan végtelenül tisztelik a kitűnő lovas szakember és oktató Sándort, de Balázzsal osztoznak álmaiban, terveiben és törekvéseiben. Az újdonságként megalakuló lovas színház a megtestesítője mindannak, amiért egy fiatal csapat küzd, minden nehézségen átlendülve, mert hajtja őket a közös alkotás vágya.

Szombath Gergő koreográfus olyan táncokat álmodott meg a darabhoz, amelyek kellőképpen kiemelik a fiatal művészekből áradó lendületet és vitalitást, de a táncosok Balázs gyötrődő lelkének kivetüléseként is remekül teljesítenek. Dicsérhetjük a látványos színpadképet – az óriási nyereg is számos jelentést hordoz magában –, Demjén Ferenc máig hatásos slágereit, a színészi játékot, a poénokat, és persze a csodálatos lovak jelenlétét. Legyen szó Sándor és Balázs párharcáról, a Trója című darab megvalósításáról vagy Balázs és Klaudia (Ilyés Jenifer) külföldi produkciójáról, a paripák gyakorlatilag ellopják a show-t, mi pedig nézőként egyáltalán nem fogjuk bánni ezt.