A színház csoda – elköszönt a nyártól a Patkó Lovas Színház

Minden nehézség ellenére is fantasztikus évadot tudhat maga mögött a mórahalmi Patkó Lovas Színház. Az előadásaink minősége, a közönségünk visszajelzései is azt igazolják, hogy színházra márpedig szükség van: a színészek és a nézők is hitet tettek amellett, hogy szükségük van a minőségi kikapcsolódásra.

Grandiózus musicallel indult a mórahalmi Patkó Lovas Színház hatodik évada: A szabadság vándorai dupla előadásán a közönség együtt dúdolta a színészekkel Demjén Ferenc csodálatos dalait, az előadás végén pedig álló tapssal köszönte meg a színészeknek és a lovaknak a nagyszerű előadást. A nézők már roppant hélásak voltak, hogy egy könnyed nyár esti szórakozást kaptak kitűnő minőségben.

A folytatás is parádésan sikerült: Marica grófnő is lóháton hódította meg a szívünket. Az előadásában minden kötelező kellék jelen volt, ami elengedhetetlen egy ilyen grandiózus darabhoz és a felejthetetlen estét csak színesítette a lóháton táncra pördülő, remek hangú színészek játéka és a sok-sok ismert dallam: a Hej cigány…, a Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket…., a Szép város Kolozsvár… vagy a Ringó vállú csengeri violám…újragondolt, lovas változata. Nos, ilyen a minőségi szórakoztatás! Nem bánta meg, aki jegyet váltott rá!

A sor két történelmi darabbal, a Mátyás, az igazságossal és a Honfoglalással folytatódott. Előbbi az egész családnak kitűnő élményt nyújtott, utóbbi pedig a nemzeti ünnepünkön álló tapsra ragadtatta a nézőket. Pintér Tibor társulata méltó módon emlékezett meg a magyarság történelméről, és egyúttal adózott a nemzeti lovas hagyományoknak. Előttünk elevenedett meg a vérszerződés, a vándorlások kora, az új haza keresése – és történelmünk ezen szelete valójában csak lovakkal lehet igazán autentikus. A Nemzeti Lovas Színház pedig ezúttal is igazolta, hogy nagyon ért a lovak nyelvén, a táncoló-vágtázó paripák, a tűzugratások, a trükklovaglás és újdonságként ebben a darabban a szabadidomítás – mind-mind hozzátett a katarzishoz. Mert ez az a színházi közeg, ahol bizony ez sem marad el: a nézők úgy indulhatnak haza, hogy egy kisebb csodának voltak a részesei, amiért roppant hálásnak bizonyultak.

A Kincsem nem először volt kirabbanó siker volt Mórahalmon, a Patkó Lovas Színházban. A darab tele van drámával, tragikus sorsokkal, remek jellemábrázolásokkal, miközben látványos showként is tökéletesen működött. Pedig valójában még csak nem is Kincsemről szól a darab: a csodakanca élete és a kora, amelyben a sikereit halmozta csak alapjául szolgál a drámai alaphelyzetnek: egy apa fiatalon elveszti a gyermekét. Nem tudja elfogadni az elfogadhatatlant: az ő gyötrődéseit, vívódásait helyezi előtérbe a darab, gyakran álomszerű, spirituális utalásokkal. Mégsem lesz giccses, tömjénes az előadás: a karakterek lélegeznek, éreznek, kínlódnak és felemelkednek.

A záró hétvégén visszatért még A szabadság vándorai, majd következet az évad csúcspontja: a dupla Szilaj előadás. A musical az ember és a ló ősi, harmonikus kapcsolatára fókuszál – a szabadidomítást hívva társul. Olyan csodát láthatott a közönség, ami abszolút kuriózum nemcsak idehaza, de az egész világon is.

A sikeres évad után már most biztos: lesz hetedik is! Azt már most elmondhatjuk, hogy jó néhány sikerdarab, így a Szilaj is visszatér, de lesznek vadonatúj bemutatók is! Figyeljék online felületeinket, hamarosan többet is elárulunk a részletekről!