Friss

Falusi Mariann: a Somnakaj egy modern Csipkerózsika-történet

Több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán született meg az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. A darab egyik főszereplője, Falusi Mariann.

A történet bővelkedik humorban, misztikumban, de mégis reális képet fest a hazai cigányságról. A produkció életre hívásánál a legfőbb törekvések voltak a roma kultúra bemutatása, mint a nemzeti és az európai kultúra része, és a pozitív szemléletváltás beindítása a társadalomban. Ez a darab a roma kultúrát nem csupán önmagában, elszigetelt valóságában mutatja be, de az ősi tradíciókat tükröző dalok mellett megjelennek a XXI. század hatásait is magukban foglaló új alkotó formációk, stílusbeli újítások, átdolgozások.

– A Somnakaj egy roma sorsjáték, tulajdonképpen modern Csipkerózsika-történet. Egy kislány vidékről feljön a fővárosba és karriert csinál. A családja, az egész közösség, amelyben addig élt, véleményezi ezt a változást és végigkíséri őt az útján. Szerintem nagyon szép és egyszerű történet. Mint az a musicalek esetében többnyire lenni szokott, nem is a sztori, hanem a zene a lényeg. Müller Péter Sziámi írta a szöveget, így az sem elhanyagolható, de a fantasztikus zene felülír mindent – mondja Falusi Mariann, a musicalprodukció egyik sztárja.

A darabban egy fiatal roma lány, Somnakaj (egy cigány név, a jelentése: Aranyom) meséli el saját történetét, egy kalandos utazást, amelynek állomásai a darabban megelevenednek. Az előadásban koncertszerűen megszólaló dalok ilyen köntösben még soha, sehol nem hangoztak el.

– Tradicionális a zene, de nem olyan módon, ahogy az emberek a cigányzenét általában elképzelik, hanem kicsit crossoveres átírással, ami leginkább a Szegedről indult Szirtes Edina Mókust dicséri. Zseniális zenekar játszik, amelyben cigányzenészek is vannak, de persze ők sem azt a fajta muzsikát játsszák, amit a vendéglőkben lehet hallani, inkább szép és mély, kicsit dzsesszes zenét – teszi hozzá Falusi Mariann.

Többek között autentikus roma népdalok a maguk tradicionális formájában, ezen dalok modern átiratai, Marko Markovic balkáni behatásokat tükröző roma szerzeménye, Szakcsi Lakatos Béla roma jazz dala, improvizációja, Romano Drom dalok, rap és slam betétek kaptak helyet a műsorban, amelyet Mészöly Gábor azonos című drámája nyomán Müller Péter Sziámi írta színpadra. Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal hangszerelésében újraértelmezheti a közönség mindazt, amit a cigány zenéről tudni vélt. A színes zenei crossover jól tükrözi azt az összefogást, amely a résztvevők tekintetében is, eddig soha nem látott módon valósul meg a színpadon.

– Ez az a fajta hangulat, amitől feláll a szőr az ember hátán. Imádom, és boldog vagyok, hogy benne lehetek ebben a produkcióban – hangsúlyozza Mariann. A népszerű énekes Somnakaj egyik rokonának félcigány feleségét játssza, aki külföldön próbált szerencsét.

A hosszú út végén hazaérkezünk Somnakajjal, és mindenkihez elér az a világos és egyszerű üzenetet, hogy mind emberek vagyunk, cigányok és nem cigányok, ugyanúgy sírunk, ugyanúgy nevetünk.
– Annyira erős energiák vannak ebben a produkcióban, a zenében, hogy azokon az estéken, amikor játsszuk, alig tudok éjszaka elaludni. Eddig bármerre jártunk vele az országban, előadás után mindig állva tapsoltak, mindenki nagyon szerette – meséli Mariann.

Jegyek ajándék fürdőbelépővel együtt már kaphatók!

2017-ben ismét felpörög Mórahalom! Klasszikus és új darabokkal várja látogatóit a Patkó Lovas Színház.
A Nemzeti Lovas Színházzal karöltve folytatódik az élménysorozat.

Jegyek már kaphatók az Aranyszöm Rendezvényházban, a Thermál Panzióban, és a mórahalmi Tourinform irodában.

Minden megvásárolt színházjegy mellé a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe szóló belépőt adunk ajándékba.