FEHÉRLÓFIA

2022.augusztus 26. (péntek) 19:30

A Nemzeti Lovas Színház produkciója

A mesehős (Fehérlófia) természetfeletti eredetű, állatanyától (fehér lótól), fogant nagy erejű ifjú. Az anyja 3×7 évig szoptatja. Minden alkalommal egy-egy tölgyfát kell a földből gyökerestől kitépnie. Mikor ezt már a legnagyobbal is meg tudja tenni, vándorútra indul. Nagy erejű társak (Fanyűvő, Vasgyúró, Kőmorzsoló) szegődnek hozzá miután erőpróbán legyőzte őket. Ezekkel a három eltűnt lány keresésére indul.  Vadászni mennek az erdőbe. Az ebédet főző (otthon hagyott társakat) a HétszűnyűKapanyányiMonyók sorra legyőzi, a forró kását a hasukról eszi meg. Csak Fehérlófiának sikerül őt ártalmatlanná tennie. Követik a nyomát, s az alvilágba szolgáló lyukhoz vezet. A társak vonakodnak, Fehérlófia azonban nyírfahéjból készült gúzs segítségével leereszkedik. Madárlábon forgó réz, ezüst és arany várban a három sárkányt megöli, s ezek hatalmából a három elrabolt lányt kiszabadítja. 

A Fehérlófia az egyik legtöbb ősi elemet felsorokaztató tündérmesénk. A varázsmeséket arról ismerhetjük fel, hogy a csodás elemek sosem hiányozhatnak a történetből, illetve elsődleges mondanivalója nem a főszereplő lelki világát mutatja be, hanem annak kalnadjairól, tetteiről mesél. S cselekedetei alapján ítéljük őt gonosznak, butának, okosnak vagy éppen hősnek.
A Fehérlófiában nem tudjuk meg, hogy hősünk valóban szereti-e a királylányt, sokkal inkább szerepeket testesít meg. További jellegzetessége, hogy nemcsak a kalandok sorrendje állandó, hanem a szerepek is egyformák.

Copyright © Minden jog fenntartva.

EnglishGermanHungarianSerbian