Friss

Rózsa Sándor Mórahalmon ugratta a lovát

Tavaly nagy sikerrel mutatta be Mórahalmon a Nemzeti Lovas Színház a Rózsa Sándor, az alföldi betyár című darabját, amelyet a nézők kívánságára idén is műsorra tűztünk. Ezúttal sem csalatkoztak az estre jegyet váltók: a már oly sokszor bizonyított színészek most is elvarázsolták a nagyérdeműt, és emellett a sebesen vágtázó lovasok, az ostorcsattogtatás, az ágyúdörgés, és a puskaropogás sem hiányzott.
A leghíresebb magyar betyár kétségtelenül Rózsa Sándor, akinek a néphit szerint mágikus varázsereje volt, még a golyó sem fogott rajta. A híres alföldi betyár volt a magyar Robin Hood, állítólag csak gazdagoktól lopott, másokkal bőkezű volt és szeretett jutalmakat osztogatni. A szóbeszéd szerint a megszerzett zsákmányt egyenlően osztotta el a társai között – ezt a történetet dolgozta fel a Pintér Tibor vezette a Nemzeti Lovas Színház. A darabot tavaly és idén is teltház előtt játszották a Patkó Lovas Színházban.

Pintér Tibor társulata a betyárok romantikus világát idézte meg, de komoly mondanivalót is megfogalmazott a hazaszeretetről, a barátságról, a hovatartozásról – mindezt a forradalom és szabadságharc korában. – Rózsa Sándor szinte egy mítikus figura az Alföldön, azt beszélik, hogy sokat segített a szegényeken és innen vonult be, állt a szabadságharc mellé. A magyar csikósvilágot, ostorcsapásokkal, fokosokkal, lovas jelenetekkel mutattuk be. A legújabb lovaink – amelyeket egyenesen Andalúziából hoztunk -, főszerepet kaptak a kitűnő színészek mellett a darabban. Ezek kivételes mének, szinte táncra perdülnek a porondon, még dinamikusabb velük az előadásaink – fogalmazott Pintér Tibor.

A betyárok világán túl történelmi utazásként is értékelhető a Rózsa Sándor legendáját felidéző darab. Hármas szerelmi szál, látványos kaszkadőrjelenetek és érzelemgazdag zenei világ jellemzi a darabot, ahol a betyárkirály egyszerre szerethető, mégis gyilkosként ábrázolt alakja gondolkodtathatja el a nézőt. A darabból az akción és romantikán túl a humor sem hiányzott. Erről elsősorban Biszelka, Rózsa édesanyja (Lőrincz Andrea) és Bizsu, Cinka barátnője (Ambrus Izabella) gondoskodott.

A Patkó Lovas Színházban legközelebb a Kincsem című musical ősbemutatója lesz látható, dupla előadással. Az augusztus 3-i és 4-i előadásra jegyek még kaphatók!

Jegyek kaphatók online, valamint az Aranyszöm Rendezvényházban, a Thermál Panzióban, valamint a mórahalmi és a szegedi Tourinform irodában.

Minden megvásárolt színházjegy mellé a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe szóló belépőt adunk ajándékba.