Újabb operettet tört be a Nemzeti Lovas Színház: Mórahalomra is érkezik a Marica grófnő

A Nemzeti Lovas Színház 2020. július 31-én igényes látványvilágával, tizenhat lóval és egy fantasztikus szereposztással, kiváló énekes művészekkel, lóhátról mutatja be Mórahalmon a Marica grófnő című operettet. Pintér Tibor a darab jellegzetességeiről beszélt, valamint arról is vallott, miért is áll ez a műfaj olyan közel a társulatukhoz.

– A Marica Grófnőt eddig nem játszottátok lovas változatban. Miben más egy operett lóháton?
– A mórahalmi közönség már pontosan tudja, hogy milyen, hiszen korábban a Csárdáskirálynőt, a Mágnás Miskát és a Leányvásárt is nagy sikerrel játszottul a Patkó Lovas Színházban. A Marica grófnő Kálmán Imre legigényesebb és legismertebb operettje. Nagyon sokan kérdezik tőlünk, hogy egy operettet mégis hogyan lehet lovas színházra alkalmazni? Nos, nagyon egyszerű, hiszen tulajdonképpen az operettjeink több mint fele mezőgazdasági környezetben játszódik: egy uradalmi birtokon, egy lovardában, egy grófi szérűn, úgy, ahogy ez a darab is egy lótenyészeten, Marica birtokán bonyolódik. Török Péter, a tiszttartó elherdálva a vagyonát, munkát keres magának, és egy uradalmi lovas birtokon kezd el lótenyésztéssel foglalkozni, amikor is volt szerelme, akit eljegyzett, a híres Marica Grófnő megtalálja őt a birtokon, és a nyomába ered. Természetesen innentől kezdődnek a bonyodalmak, de egy csomó boldog pillanat is lesz, hiszen az operettek vége mindig happy end.

– Milyen dallamok csendülnek fel a Marica grófnőben? Van köztük olyan, amit ismerhet a közönség?
– Ebben az operettben hangzanak el az operett irodalom legszebb dalai, például a „Hej, cigány!”, amit én magam éneklek, vagy a „Pesti nők” című dal, amit nagyon sokszor énekelnek világsztárok német nyelven, de ugye mi magyarok Kálmán Imrét magyar zeneszerzőnek tartjuk, idehaza is ismertek ezek a dallamok. A primadonna részéről elhangzik a darab elején Marica belépője, ami nagyon nehéz, de ott van például a szubrett táncoskomikusok duettje, a “Jön-e velem nagysád shimmyt járni?”, amiről nyugodtan elmondhatjuk, hogy a világ legismertebb operett dallamai közé tartozik.

– Hogyan alakul a szereposztás? Mindenki tud lovagolni?
– Nagyon örülök, hiszen ebben a darabban egy csodálatos szereposztással dolgozhatunk. Marica grófnő szerepébe a színház vezető színésznője, Pápai Kíra bújik. Párom, Ilyés Jenifer, és legjobb színészem, Mohácsi Márk fogják alakítani a táncoskomikus szubrett szerepet. Nem titkoltan Jenit itt már lóra fogom ültetni, és Márkkal duettet fognak énekelni lóhátról.

– A lovas darabjaitokban általában szerepelnek veszélyes mutatványok. Ebben a darabban is lesz valami újdonság?
– A „Hej, cigány!” című dalt – mikor Török Péter arra sóvárog, hogy ő is bekerülhessen újból az urak közé, és egy üveg bor társaságában bánatosan énekel – egy nagyon izgalmas jelenetté varázsolom, és a Nemzeti Lovas Színház legjobb lovával egy nagyon veszélyes mutatvány közben fogom énekelni, de hogy mi lesz ez a veszélyes mutatvány, és hogy tombol Török Péter tiszttartó az udvaron, az legyen meglepetés. Jöjjenek el a nézők, és nézzék meg, hogy milyen meglepetéseket tartogatunk a számukra!